Alzheimerova choroba sa začína nenápadne a postupne sa rozvíja

04.10.2023 Prievidza

Handlová 4. októbra (TASR) - Alzheimerova choroba sa začína nenápadne, ale postupne sa rozvíja. So starnutím populácie narastá i počet ľudí, ktorí týmto neliečiteľným ochorením trpia. Riziko jej rozvoja je možné spomaliť, a to športom či stimuláciou mozgu. Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej Miriam Kvostková.

Ochorenie sa začína zmätenosťou a prerastá do úplnej straty logického myslenia. "Ide o degeneratívne ochorenie mozgu, pri ktorom zanikajú mozgové bunky a mení sa aj látková premena v mozgu. Foriem demencie je niekoľko, no práve Alzheimerova choroba je z nich najčastejšia," načrtla Kvostková.

Ako starne populácia a zvyšuje sa vek dožitia, narastá aj počet pacientov s týmto ochorením. "Podľa štatistík má Alzheimerovu chorobu každý desiaty človek nad 65 rokov a približne každý druhý nad 85 rokov," upozornila lekárka.

Ochorenie sa podľa nej v súčasnosti nachádza na zozname nevyliečiteľných chorôb a nie je možné vopred zistiť, koho postihne. "Medzi rizikové faktory patrí ženské pohlavie, pozitívna rodinná anamnéza, vyšší vek, nižšie vzdelanie, vysoký krvný tlak a cholesterol, predchádzajúce úrazy hlavy či mozgová skleróza," vymenovala Kvostková.

Pacientom sa podľa nej spočiatku zhoršuje pamäť, bývajú zmätení, opakujú otázky, ťažko tvoria vety. Typické je neustále hľadanie vecí, pretože ich odložili inde než obvykle a nedokážu sa rozpamätať. "Majú problém sa orientovať aj v známom prostredí, mýlia si mená rodinných príslušníkov, neskôr ich nemusia vôbec spoznať, následkom zmätenosti trpia častými zmenami nálad a ich správanie býva nepredvídateľné," priblížila.

V súčasnosti nie je možné toto ochorenie vyliečiť, príznaky tlmia lekári farmakologickou liečbou, využívajú psychoterapiu a tréning zručností, aby pacientom zostala aspoň čiastočná sebestačnosť. "V pokročilých štádiách ochorenia je však väčšina pacientov odkázaná na pomoc príbuzných, opatrovateľov, alebo bývajú umiestnení v špecializovaných zariadeniach, pretože starostlivosť o nich je nesmierne psychicky aj fyzicky náročná," objasnila primárka.

Dobrou správou podľa nej je, že riziko rozvoja demencie je možné spomaliť. "Vhodné je už od mladosti sa zdravo stravovať, športovať a stimulovať mozog - vzdelávať sa, trénovať pamäť, čítať knihy, učiť sa jazyky, lúštiť rôzne hlavolamy, sudoku a krížovky," odporučila.
 

Vyberte región